Hoe werkt payrolling bij collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s)?

Hoe werkt payrolling bij collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s)?
Auteur: admin - 13 januari 2022 Hoe werkt payrolling bij collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s)? van payrollkaart.nl

Hoe werkt payrolling bij collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s)?

Payrolling is een vorm van personeelsdienstverlening waarbij een externe partij het werkgeverschap overneemt van een organisatie. In veel gevallen wordt payrolling toegepast in combinatie met collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s). In dit artikel leggen we uit hoe payrolling werkt binnen het kader van CAO’s.

Wat is payrolling?

Bij payrolling neemt een payrollbedrijf de verantwoordelijkheid voor het juridisch werkgeverschap over van de organisatie waar de werknemers feitelijk werkzaam zijn. Dit betekent dat het payrollbedrijf de salarisadministratie, arbeidsovereenkomsten en andere werkgeversverplichtingen op zich neemt.

De werknemers zijn echter nog steeds werkzaam onder toezicht en leiding van de organisatie waar ze feitelijk hun werk doen. Dit wordt ook wel de inlener genoemd. Hierdoor kan een organisatie flexibel omgaan met personeelsbeheer, zonder de administratieve lasten en risico’s van werkgeverschap te dragen.

Payrolling en CAO’s

Wanneer een organisatie gebruikmaakt van payrolling, blijft de werknemer in dienst bij het payrollbedrijf. Dit betekent dat de CAO van toepassing is op de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. Het payrollbedrijf moet dezelfde arbeidsvoorwaarden hanteren als die in de CAO zijn opgenomen voor vergelijkbare functies.

Een belangrijk voordeel van payrolling is dat het payrollbedrijf al gebonden kan zijn aan een CAO. Dit betekent dat de organisatie waar de werknemers feitelijk werkzaam zijn, geen aparte CAO hoeft af te sluiten. Dit kan zorgen voor meer flexibiliteit en administratieve vereenvoudiging.

Voordelen van payrolling bij CAO’s

  • Administratieve vereenvoudiging: Het payrollbedrijf neemt de salarisadministratie en andere werkgeversverplichtingen over.
  • Flexibiliteit: Organisaties kunnen gemakkelijker inspelen op veranderende personeelsbehoefte, zonder de lasten van werkgeverschap.
  • CAO-conformiteit: Het payrollbedrijf hanteert dezelfde arbeidsvoorwaarden als die in de CAO zijn opgenomen.
  • Risicobeperking: Het payrollbedrijf draagt de juridische risico’s van werkgeverschap, zoals zieke werknemers en ontslagprocedures.

Conclusie

Payrolling biedt organisaties de mogelijkheid om flexibel om te gaan met hun personeelsbestand, terwijl ze toch voldoen aan de arbeidsvoorwaarden die in de CAO zijn vastgelegd. Het payrollbedrijf neemt de werkgeversverplichtingen over, wat kan zorgen voor administratieve vereenvoudiging en risicobeperking voor de organisatie.

Let op dat de specifieke regels en voorwaarden met betrekking tot payrolling en CAO’s kunnen variĆ«ren. Het is daarom raadzaam om altijd advies in te winnen bij een professional op dit gebied.