Payrolling: hoe werkt de berekening van vakantiegeld?

Payrolling: hoe werkt de berekening van vakantiegeld?
Auteur: admin - 31 juli 2023 Payrolling: hoe werkt de berekening van vakantiegeld? van payrollkaart.nlPayrolling: hoe werkt de berekening van vakantiegeld?

Wanneer je werkt via een payrollconstructie, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de berekening van vakantiegeld. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe het vakantiegeld wordt berekend.

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld is een wettelijk vastgelegd recht voor werknemers. Het is een extra uitbetaling bovenop het reguliere salaris en wordt meestal uitbetaald in mei of juni. Het vakantiegeld is bedoeld als een financiële ondersteuning voor werknemers om hun vakanties te kunnen bekostigen.

Hoe wordt het vakantiegeld berekend?

Het vakantiegeld wordt berekend op basis van het brutosalaris. In Nederland is de wettelijke minimumvakantietoeslag 8% van het bruto jaarsalaris. Het vakantiegeldpercentage kan echter variëren, afhankelijk van de arbeidsovereenkomst of de cao die van toepassing is.

Stapsgewijze berekening van vakantiegeld:

  • Bepaal het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld)
  • Vermenigvuldig het bruto jaarsalaris met het vakantiegeldpercentage

Bijvoorbeeld, stel dat je een bruto jaarsalaris hebt van €30.000 en het vakantiegeldpercentage is 8%. De berekening zou als volgt zijn:

  • €30.000 x 0.08 = €2.400

Je hebt dus recht op €2.400 vakantiegeld.

Belasting over vakantiegeld

Vakantiegeld is belastbaar inkomen en kan dus van invloed zijn op de hoogte van de belasting die je moet betalen. Het kan zijn dat je hierover meer belasting moet betalen dan wanneer je alleen je reguliere maandsalaris ontvangt. Het exacte bedrag aan belasting dat je moet betalen, hangt af van de belastingschijf waarin je valt.

Conclusie

Het vakantiegeld wordt berekend op basis van het brutosalaris en het vakantiegeldpercentage. Door je bewust te zijn van hoe vakantiegeld wordt berekend, kun je ervoor zorgen dat je een eerlijke en juiste betaling ontvangt. Vergeet niet dat vakantiegeld belastbaar inkomen is en van invloed kan zijn op de belasting die je moet betalen.