Hoe werkt payrolling bij een bedrijfsovername of fusie?

Hoe werkt payrolling bij een bedrijfsovername of fusie?
Auteur: admin - 3 augustus 2023 Hoe werkt payrolling bij een bedrijfsovername of fusie? van payrollkaart.nl


Hoe werkt payrolling bij een bedrijfsovername of fusie?

Payrolling is een veelgebruikte strategie bij bedrijfsovernames en fusies om de overgang van personeel soepel te laten verlopen. In dit artikel leggen we uit hoe payrolling werkt in deze situaties.

Wat is payrolling?

Payrolling is een dienst waarbij een externe organisatie, ook wel een payrollbedrijf genoemd, de administratieve en juridische verantwoordelijkheden overneemt voor het personeel van een bedrijf. Het payrollbedrijf wordt hierdoor de formele werkgever van het personeel en neemt taken zoals salarisadministratie, verzuimbeheer en contractbeheer over. Het lijkt op uitzenden, maar bij payrolling behouden werknemers hun vaste werkplek en functie binnen het bedrijf.

Payrolling bij een bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername is het vaak nodig om het personeel over te nemen van het overgenomen bedrijf. Dit kan allerlei juridische en administratieve complicaties met zich meebrengen. Door gebruik te maken van payrolling kunnen deze complicaties worden vermeden. Het overnemende bedrijf kan het personeel dan op de payroll plaatsen bij het payrollbedrijf, waardoor zij direct onder de verantwoordelijkheid van het payrollbedrijf vallen.

 • Voordelen van payrolling bij een bedrijfsovername:
  • Het overnemende bedrijf is niet verantwoordelijk voor eventuele oude arbeidscontracten en -voorwaarden van het overgenomen personeel.
  • Juridische risico’s en claims kunnen worden vermeden.
  • Het payrollbedrijf zorgt voor een soepele overgang en continu├»teit van het personeel.

Payrolling bij een fusie

Bij een fusie van twee bedrijven moeten de arbeidscontracten en -voorwaarden vaak worden geharmoniseerd. Dit kan een complex proces zijn, vooral als er grote verschillen zijn tussen de bedrijven. Door het personeel van beide bedrijven op de payroll te plaatsen bij een extern payrollbedrijf, kunnen de contracten en voorwaarden worden gestandaardiseerd.

 • Voordelen van payrolling bij een fusie:
  • Harmonisatie van arbeidscontracten en -voorwaarden.
  • Effici├źntere administratie voor het gecombineerde bedrijf.
  • Flexibiliteit bij het aanpassen van de personeelsbezetting.

Conclusie

Payrolling is een handige strategie bij bedrijfsovernames en fusies om de overgang van personeel soepel te laten verlopen. Het outsourcen van administratieve en juridische taken aan een payrollbedrijf kan veel voordelen bieden, zoals het vermijden van juridische complicaties en het harmoniseren van contracten en voorwaarden.