Wat is het proces van payrolling?

Wat is het proces van payrolling?
Auteur: admin - 30 juli 2022 Wat is het proces van payrolling? van payrollkaart.nl

Wat is het proces van payrolling?

Payrolling is een vorm van personeelsbeheer waarbij een externe organisatie, ook wel de payrollonderneming genoemd, de verantwoordelijkheid neemt voor het juridisch werkgeverschap van de werknemers van een bedrijf. Deze vorm van outsourcing wordt steeds populairder, vooral bij kleinere bedrijven die willen profiteren van de voordelen van extern personeelsbeheer. Maar wat houdt het proces van payrolling precies in? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.

Stap 1: Overeenkomst tussen werkgever, werknemer en payrollonderneming

Het proces begint met het sluiten van een overeenkomst tussen de werkgever, de werknemer en de payrollonderneming. In deze overeenkomst wordt vastgelegd dat de payrollonderneming het juridisch werkgeverschap op zich neemt, terwijl de werkgever nog steeds verantwoordelijk is voor de aansturing en leiding van de werknemer.

Stap 2: Verloning en salarisadministratie

Na het sluiten van de overeenkomst is het de taak van de payrollonderneming om de verloning en salarisadministratie uit te voeren. Dit omvat het berekenen en uitbetalen van het salaris, het inhouden van sociale premies en belastingen, en het opstellen van loonstroken en jaaropgaven.

Stap 3: Personeelsadministratie en arbeidsovereenkomsten

De payrollonderneming zorgt ook voor het bijhouden van de personeelsadministratie, waaronder het opstellen en beheren van arbeidsovereenkomsten, verlofregistratie en het bijhouden van personeelsdossiers. Hierdoor heeft de werkgever meer tijd en ruimte om zich te concentreren op zijn kernactiviteiten.

Stap 4: Juridische ondersteuning

Een ander belangrijk aspect van payrolling is de juridische ondersteuning die de payrollonderneming biedt. Zij zijn op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsrecht en kunnen de werkgever adviseren en ondersteunen bij juridische kwesties zoals arbeidsovereenkomsten, ontslagprocedures en CAO-naleving.

Stap 5: Flexibiliteit en ziekteverzuim

Een van de belangrijkste voordelen van payrolling is de flexibiliteit die het biedt. Bij piekdrukte kan de werkgever eenvoudig extra personeel inhuren via de payrollonderneming, en bij ziekte of verlof neemt de payrollonderneming de verantwoordelijkheid en kosten van vervanging op zich.

Stap 6: Rapportages en analyses

Tot slot zorgt de payrollonderneming voor het verstrekken van rapportages en analyses aan de werkgever. Deze rapportages geven inzicht in zaken zoals loonkosten, verzuim, productiviteit en personeelsbestand, waardoor de werkgever beter geïnformeerde beslissingen kan nemen.

  • Stap 1: Overeenkomst tussen werkgever, werknemer en payrollonderneming
  • Stap 2: Verloning en salarisadministratie
  • Stap 3: Personeelsadministratie en arbeidsovereenkomsten
  • Stap 4: Juridische ondersteuning
  • Stap 5: Flexibiliteit en ziekteverzuim
  • Stap 6: Rapportages en analyses