Payrolling en de rol van een arbodienst

Payrolling en de rol van een arbodienst
Auteur: admin - 10 april 2023 Payrolling en de rol van een arbodienst van payrollkaart.nl

Payrolling en de rol van een arbodienst

Payrolling is een vorm van het uitbesteden van personeelsadministratie en werkgeverschap. Bij payrolling treedt een externe partij, het payrollbedrijf, op als juridisch werkgever van de medewerkers. Hierdoor neemt het payrollbedrijf de administratieve en juridische verantwoordelijkheden over, terwijl de onderneming zelf de dagelijkse aansturing behoudt.

Naast de administratieve voordelen, biedt payrolling ook ondersteuning op het gebied van verzuimbegeleiding. Hiervoor werken payrollbedrijven samen met arbodiensten. Maar wat is nu precies de rol van een arbodienst bij payrolling?

De rol van een arbodienst bij payrolling

Een arbodienst speelt een essentiƫle rol bij het begeleiden van zieke medewerkers bij payrolling. Zodra een medewerker ziek wordt, moet de arbodienst worden ingeschakeld om de verzuimbegeleiding op zich te nemen. De arbodienst voert o.a. de volgende taken uit:

  • Verzuimregistratie: De arbodienst registreert het verzuim van de medewerker en houdt de nodige gegevens bij.
  • Verzuimbegeleiding: De arbodienst begeleidt de medewerker gedurende het verzuimproces en adviseert over de re-integratie.
  • Medische keuring: Indien nodig kan de arbodienst de medewerker doorverwijzen naar een bedrijfsarts voor een medische keuring.
  • Arbeidsomstandigheden: De arbodienst controleert of de arbeidsomstandigheden voldoen aan de wettelijke eisen.

Voordelen van een arbodienst bij payrolling

Het inschakelen van een arbodienst bij payrolling brengt diverse voordelen met zich mee. Enkele belangrijke voordelen zijn:

  • Deskundig advies: De arbodienst beschikt over specialistische kennis en ervaring op het gebied van verzuimbegeleiding en re-integratie.
  • Ontzorging: Door de taken omtrent verzuimbegeleiding aan de arbodienst over te laten, kan de onderneming zich richten op de kernactiviteiten.
  • Wettelijke compliance: De arbodienst zorgt ervoor dat de onderneming voldoet aan de wettelijke verplichtingen omtrent verzuim en arbeidsomstandigheden.

Conclusie

Bij payrolling speelt een arbodienst een belangrijke rol op het gebied van verzuimbegeleiding en arbeidsomstandigheden. Door samen te werken met een arbodienst kan een onderneming profiteren van deskundig advies, ontzorging en wettelijke compliance. Het inschakelen van een arbodienst is daarom van groot belang voor ondernemingen die gebruik maken van payrolling.